Dansen in je beha

Geschreven door Kinder-DJ Edwin op

Daar staan ze, een groepje meiden in hun sportbeha, met hun shirt te zwaaien boven hun hoofd. De jongens begonnen met shirtzwaaien en deze meiden uit groep 8 doen vrolijk met de jongens mee. Niemand vind het raar. Slechts één van de meiden hoeft zich te verantwoorden naar een van haar vriendinnen (‘maar dit is een sportbeha, hier kan je ook gewoon in sporten’). Er worden geen foto’s gemaakt, er wordt niks gefilmd - we leven in het moment en we voelen als groep (groep 8, ik als dj en de ouders) de vrijheid en de veiligheid van de dansvloer.


Ik focus op vrijheid en veiligheid op feestjes

Ik sta op dit feestje in mijn rol als dj, maar daarin zie ik de muziek als bijzaak. Ik ben bezig met entertainment en daarom vooral met veiligheid.
Ik kom niet naar een feest om te vertellen hoe de kinderen moeten dansen. Ik ben op een feest om een veilige en vrije omgeving te creëren waar de kinderen zich mogen uiten zoals ze zelf willen. Ik neem kinderen mee op reis langs muziekstijlen, mogelijkheden en spelletjes. Op een feestelijke en vrije manier.

Ik presenteer vanuit vrijheid

Die vrijheid is een abstract begrip, al is ‘ie heel voelbaar op de dansvloer. Hoe ik die vrijheid bereik, dat zit in mijn manier van werken, mijn manier van de groep benaderen en het overbrengen van mijn eigen vrijheid. Ik sta vanuit mijn vrijheid voor een groep, ik voel me vrij om te doen en zeggen wat ik wil omdat ik weet dat juist dat het feestje naar het volgende niveau tilt. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Het is wél essentieel.

Veiligheid: uit je zoals je zelf wilt

Veiligheid is een voorwaarde voor die vrijheid. Als de kinderen zich niet veilig voelen, kunnen ze zich niet vrij uiten. Het resultaat van de veiligheid op mijn dansvloer zie je mooi in dit voorbeeld: de volledige vrijheid voelen om je shirt uit te trekken als dat de manier is waarop jij je wilt uiten. Maar ook de volledige vrijheid om niet mee te doen met de groep en je shirt niet uit te trekken. Dat is wat mij betreft pure vrijheid - resultaat van een veilige dansvloer. Om deze ultieme vrijheid te bereiken waren er tijdens dit feestje 3 bijzondere randvoorwaarden:

1. De kinderen hadden zelf geen telefoons mee: geen angst voor elkaars camera

Dit is echt een aanrader voor groep 8 feesten. Aanwezigheid van telefoons zorgt voor zowel afleiding (je kan je verstoppen voor het feestje) als het maken van te veel foto’s waardoor de veiligheid en dus de vrijheid in het geding komt.

2. De ouders waren aanwezig in de zaal en hielden zich op de achtergrond

Het is heel goed voor de veiligheid als kinderen weten dat hun ouders aanwezig zijn; het is goed voor het vrije gevoel van de kinderen als je er als volwassene niet met je neus op gaat staan.

3. De ouders maakten af en toe een foto maar legden lang niet alles vast

Als kinderen het idee hebben dat alles wat ze doen tijdens het feestje vastgelegd wordt, gaan ze zich direct minder vrij gedragen. Kijk en prent je het beeld in je hoofd, voel het vrije gevoel en onthoud hoe dat voelt.

Ga je een groep 8 feestje organiseren? Hou dan zeker rekening met deze drie tips, zodat het een feestje wordt waarop er door ieder kind met t-shirts gezwaaid kán worden. Niet omdat de shirts uit per se een wenselijk resultaat is - maar als het kan maar niet hoeft, dan heeft ieder kind het vrije en veilige gevoel dat zo’n feest in groep 8 voor iedereen een écht feest maakt.