Niet welkom in KidsTop20

Geschreven door Kinder-DJ Edwin op

De videoclip van kinderartiesten Bella Ballon & Blijwin is niet welkom in de Kids top 20 omdat het een liedje voor kinderen is. Het duet van de twee, Lekker Mezelf, is een lied over jezelf mogen zijn en de verschillen in elkaar omarmen. In iets meer dan een week tijd haalde de videoclip 48.000 streams op Youtube en nog vele streams via andere platforms en zou daarmee de Kids Top 20 moeten halen.


Citaat van Hoofdredactrice van de KidsTop20, Marieke:

“De Zapp Kids Top 20 richt zich op kinderen in de hoogste klassen van de basisschool. Deze kinderen zijn weliswaar nog groot fan van het JSF of Kinderen voor Kinderen, maar kijken ook al op naar grote internationale artiesten en Nederlandse sterren als Snelle, Ronnie Flex of Claude. We kiezen voor ons programma daarom een mix van tienerartiesten en (inter)nationale acts. We nemen geen expliciete kindersongs, gericht op een hele jonge doelgroep op in onze stemlijst”.

Kindermuziek uit eigen stal wel welkom

De KidsTop20 wordt uitgezonden door de AvroTros (NPO), voor de kindersongs die zij zelf uitbrengt is wel plaats: voormalig deelnemers van het JSF, het JSF zelf… Op dit moment staan er 5 nummers in de Kids Top 20 die direct of indirect te relateren zijn aan het JSF, met als absolute hoogtepunt ‘B.E.D.A.N.K.T.’ van presentatrice Stefania, die staat op 1. Kinder-DJ Blijwin: ‘Het nummer Bedankt van Stefania is tijdens mijn shows de afgelopen maanden nog nooit aangevraagd. Sterker nog, ik heb hem onlangs tijdens een schoolfeest bij de kleuters, midden- en bovenbouw langs laten komen en er was bijna geen herkenning in de zaal’.

Stemmen op de Kids Top 20 uit beperkte voorselectie

De Kids Top 20 wordt samengesteld op basis van stemmen van het publiek. Typisch bij de KidsTop20 is dat kijkers zelf geen nummers aan mogen dragen voor de lijst: de redactie bepaalt waar op gestemd mag worden en bepaalt daarmee ook voor een groot deel de uitslag van de lijst. Kinder-DJ Blijwin: “De redactie van de Kids Top 20 zegt dat zij zich richt op de bovenbouw van de basisschool. Het is dan erg bijzonder dat de muziek die echt leeft in die groepen niet voorkomt in de stemlijst: Dyscalculie, Mother, Green Green Grass, Fout Ventje, Dankjewel, Der Af… de groepen 8 waar ik langskom daar brullen ze deze nummers op dit moment keihard mee, terwijl de helft van de Kids Top 20 op dit moment onherkenbaar is voor deze jeugd, met als absolute dieptepunt ‘We Slapen Niet’ - niemand kent het. Het is vreemd dat als ik een liedje heb die vaker wordt bekeken, ik nog niet eens de stemlijst haal. Ik vraag de redactie niet om op 1 gezet te worden, ik vraag op een kans. Kennelijk is er wel plek voor Vleugels van K3 in een hitlijst voor bovenbouwgroepen maar niet voor een liedje van 2 nieuwe, doorbrekende, artiesten.”

Geen slachtofferrol maar een eigen lijst

Voor DJ Blijwin is het onmogelijk om in een slachtofferrol te kruipen. Hij besloot daarom een eigen lijst samen te stellen: Blijwin’s 20 Kids Hits. Vanaf vandaag kunnen kinderen ook stemmen via de website: 20kidshits.nl. En ze kunnen niet alleen stemmen op de muziek die Blijwin voorgeselecteerd heeft, de kinderen kunnen ook zelf muziek aandragen. Kinder-DJ Blijwin: ‘Als ik een ding heb geleerd de afgelopen jaren is dat de muziek voor kinderen keihard gaat. Je moet altijd openstaan voor de suggesties van kinderen. Soms is een nummer een plaatselijke hype: door de bubbels waar kinderen in leven door de algoritmes van TikTok kan dat zo plaatselijk zijn als een klas op een school. Veelal is het minder plaatselijk en ontstaat er een nieuwe olievlek voor een liedje dat ik nog niet eerder hoorde. Of is een liedje die 15 jaar geleden een hit was opnieuw populair, zoals ‘Fout Ventje’ op dit moment.

Opnames eerste “20 Kids Hits” in Dreumel

Vandaag, woensdag 29 maart, zijn de eerste opnames van Blijwin’s 20 Kids Hits in B&B Tremele in Dreumel. Het is een pilot, op basis van reacties van kinderen besluit DJ Blijwin of ‘20 Kids Hits’ een blijvertje zal zijn. Het gaat namelijk altijd om de kinderen. ‘Wij volwassenen vullen vaak van alles voor kinderen in, de grootste fout die ik nu zou kunnen maken is een lijst en youtube-show opleggen aan mijn publiek' aldus Blijwin. Ondertussen is er wel alvast een website online waar de kinderen zelf kunnen gaan stemmen én zelf liedjes aan kunnen dragen.