Geen wedstrijd? Niet voor kinderen.

Geschreven door Kinder-DJ Edwin op

Twee rappers houden een politieagent in de nekklem terwijl er heftige teksten worden gerapt als “Ik heb maluku’s die je trein kapen, niet takken”. Dit is geen film met een kijkwijzer 18+, dit is een videoclip die vrijelijk te vinden is op Youtube en wordt besproken door het Jeugdjournaal. De videoclip hoort bij het nummer “Geen wedstrijd”, opgenomen door twee rappers (Bizzey en Akwasi) om ten strijde te gaan tegen racisme.


Geen kritische vraag over de teksten
En hoewel de presentator een aantal kritische vragen stelt over de videoclip wordt er geen enkele vraag gesteld over de teksten. Als Kidz-DJ weet ik dat liedjes van Bizzey binnen no-time worden meegebruld door jonge, beïnvloedbare kinderen. Waarom maakt het jeugdjournaal een item over zo’n gewelddadig nummer?

Respecteer elkaar, Wees wie je bent
Wat mij betreft hoeven niet alle liedjes over prinsesjes en unicorns te gaan. Over prinsesjes gesproken, volgens mij zou het Jeugdjournaal eens een item moeten maken over “Prinsesje en Superman”. Daarvan steken kinderen belangrijke quotes op, zoals: “Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn”. Laat elkaar in elkaars waarde, respecteer elkaar, doe blij, en doe er alles aan dat je een ander geen on-blij gevoel geeft.

Bang voor klappen
Begrijp me niet verkeerd, racisme is niet goed. Maar met deze oproep tot geweld (“Ik heb blacka’s die niet kunnen wachten om je te klappen”) krijg je geen blijere wereld. Allicht een wereld vol mensen die bang zijn om hun mening te geven omdat ze anders klappen krijgen. Maar dat is niet de blije wereld waar ik in wil wonen.

@Jeugdjournaal; Als jullie op zoek zijn naar muziek die wel bij kinderen en je verhaal past mag je me altijd even bellen.

Over Edwin
Ik ben Kinder-DJ Edwin van Blijwin en ik vind het heel belangrijk dat alle kinderen een blij feest kunnen vieren. De kinderen zijn de toekomst en de toekomst kan, mag en moet echt een stuk blijer!