Homemade eierkoeken



Wil je iets anders dan chips of spekkies? Dan is dit wellicht een leuk idee! Zeker voor de jongste is deze ‘snack’ een uitkomst, want 1. de smaak is neutraal en 2. de smaak is herkenbaar! Wie kent er immers niet de bekende eierkoek? En voor de ouders nog een puntje 3. het is erg simpel om te maken en snel klaar!

Wat heb je nodig?

  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • Snufje zout

Dit lijstje is voor ongeveer 20 koekjes (van zo’n 8 cm). Wil je variëren met de hoeveelheden? Houd dan wel altijd een gelijk aantal grammen aan, zowel met de eieren (1 ei = 50 gram), de bloem en de suiker.

Zet alvast de oven aan op 150 – 175 graden (je kent zelf je oven het beste, dus bekijk zelf wat je goed lijkt)

Doe de eieren, de suiker en het snufje zout in de keukenmachine en mix dit net zo lang luchtig totdat het beslag crème-wit geworden is, dit kan echt wel zo’n 8 – 10 minuten duren. Als het goed luchtig is, zeef je de bloem en spatel je het rustig door het beslag heen.

Je kunt met een lepel wat hoopjes maken van het beslag, maar voor alle netheid heb ik zelf alles even in een spuitzak gedaan en met een rond spuitmondje rondjes gemaakt op het bakblik + bakpapier. Ik deed er zo’n 8 per keer, er moet immers wel genoeg ruimte tussen de koekjes blijven omdat ze nog wat uitvloeien.

Ik heb de koekjes 10 – 12 minuten in de oven gedaan, maar ik raad wel aan om er even bij te blijven staan, dan kun je ze precies op het goede moment uit de oven halen. Als ze net beginnen te verkleuren kunnen ze uit de oven gehaald worden en kan de volgende lichting er in! Als je ze er te lang in laat worden het geen eierkoekjes, maar knapperige koekjes (ook lekker hoor, maar net even anders dan dat de bedoeling is).

Wil je het koekje iets kleurrijker? Gebruik dan een (natuurlijk) kleurstof in het beslag of versier de koeken met glazuur.