Zo kwam K3 op 1 in de KidsTop20

Geschreven door Kids-DJ Edwin op

En daar stonden ze ineens bovenaan: K3 met Fata Morgana. Vorige week stonden ze op plek 19 en leken ze de lijst te gaan verlaten en nu ineens bovenaan. Gelukkig weet ik waarom K3 bovenaan staat in de KidsTop20. De waarom verklaart ook direct waarom de AvroTros zo moeilijk doet over het toelaten van liedjes in de stemlijst. En het trucje dat K3 heeft toegepast zou wel eens het einde van K3 in de KidsTop20 kunnen betekenen.


Stem ons terug

K3 deed vorige week donderdag een oproep in hun Instagram Uitzendingskanaal met 6000 leden: stem ons terug de KidsTop20 in. En dat deden de fans kennelijk massaal. Kennelijk heb je zo’n 5000 stemmen nodig om op de eerste plek van de KidsTop20 te eindigen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de redactie streng is op wie er wordt toegelaten in de lijst, sta je eenmaal in de stemlijst dan bereik je met groot gemak een mooie plaats in de lijst.

Zonder luisteraars hoog in de lijst

Dat bewijst ook Boaz Tooren weer deze week: slechts 100 mensen bekeken zijn videoclip afgelopen week en toch stijgt hij in de lijst. Op Spotify was het niet heel veel beter (1900 streams), vooral als je je bedenkt dat een groot deel van de Spotify streams van de KidsTop20 playlist komt: sta je in de lijst, dan stijg je automatisch mee.

Eindelijk: Vreemde Eend

De redactie van de KidsTop20 heeft vorige week gelukkig wel eindelijk Lisanne Dijkstra met Vreemde Eend toegevoegd. Dat doen ze alleen wel op een moment dat het nummer al over zijn hoogtepunt heen is - en dat is erg jammer. Het nummer van Lisanne verdient een betere plek dan de zesde spot waar hij nu staat. Ik kan Lisanne aanraden om een K3’tje te doen: 6000 mensen vinden die op je liedje willen stemmen.

KidsTop20: Gokmachine zonder Kalvijn

Er klopt ondertussen weinig meer van de hele lijst. Het programma en de stemlijst zijn geobsedeerd door deelnemers van het Junior Song Festival waardoor een heel klein deel van de Nederlandse kinderen zich extreem aangesproken voelt door de lijst. Maar een extreem groot deel van de kinderen zich allesbehalve aangesproken voelt door de lijst. Daardoor stemmen er steeds minder mensen en is de lijst geworden tot een soort gokmachine. Een gokmachine waar een aantal knopjes op ontbreken want waar is Kalvijn? Op elke camping waar ik kom deze zomer schreeuwen kinderen zijn liedje luidkeels mee. En dat komt niet alleen door dat het geen moeilijke tekst is.

WAAR IS ZIGGZAGG?!

Ook andere muziek ontbreekt: zo doet Luan’s Zomervakantie het veel beter dan ‘Zwaartekracht’ die genomineerd is door de KidsTop20 en over ZiggZagg heb ik misschien al genoeg gezegd. Nog niet genoeg om binnen te komen bij de redactie van de KidsTop20: lieve redactie, ZiggZagg is populairder dan elk liedje dat het JSF uit zal brengen dit jaar. Geef ZiggZagg de erkenning die het verdient. Verder is er weinig nieuws onder de zon qua muziek. Breng je een liedje uit voor kinderen? Hou me dan zeker op de hoogte, ik breng het met liefde onder de aandacht van de KidsTop20.

K3 doet nog een K3’tje

Ondertussen heeft K3 de oproep herhaald. Ik zie er de grap wel in en ik hoop dat ze tot het eind van het jaar boven in de lijst staan. Nu Fata Morgana, over een paar weken de Drie Biggetjes. Al ben ik benieuwd of K3 na dit soort grapjes nog welkom is. Ik zal trouwens ook nog eens herhalen waarom “Lekker Mezelf” de stemlijst niet in mocht: “We nemen geen expliciete kindersongs, gericht op een hele jonge doelgroep op in onze stemlijst”. Een mooi argument om ze de volgende keer buiten de deur te houden.

AvroTros bellen op TikTok

De AvroTros heeft trouwens nog steeds niet gereageerd. Ik ga binnenkort een hele ochtend live op TikTok en de AvroTros bellen tot ze een fatsoenlijk antwoord geven.

Statistische KidsTop20

Natuurlijk hou ik nog steeds bij hoe de nummers uit de lijst (+ wat toevoegingen) en dat geeft een alternatieve lijst. Een lijst van liedjes die kinderen kennen en leuk vinden:

  1. Kalvijn - Koekje met je moeder
  2. Roxy Dekker - Anne-Fleur Vakantie
  3. Kinderen voor Kinderen - ZiggZagg
  4. Bankzitters - Offline Beschikbaar
  5. Luan Bellinga - Zomervakantie
  6. K3 - Fata Morgana
  7. Luan Bellinga - Zwaartekracht
  8. JSF - Good Vibes
  9. Luna - Mysterie

Over Blijwin

Blijwin is de bekendste Kinder-DJ van Nederland en weet precies wat er leeft bij kinderen als het gaat om muziek. Wekelijks doet hij een analyse van de KidsTop20 omdat er weinig van lijkt te kloppen en het wel erg interessant is welke muziek populair is bij kinderen. De NPO biedt op dit moment geen platform hiervoor en ook geen platform voor nieuwe kindermuziek die niet gerelateerd is aan de NPO zelf. Blijwin scoorde eerder dit jaar een hit ('Lekker mezelf', duet met Bella Ballon) en haalde daarmee bijna 100.000 streams. Na herhaaldelijk aandringen gaf de AvroTros aan dat zij louter bekende artiesten en hun eigen kinderartiesten een platform willen geven.

Andere blogs over de KidsTop20