TikTok maakt gehak van KidsTop20: Roxy Dekker hoort op 1

Geschreven door Kids-DJ Edwin op

Na mijn vorige KidsTop20 analyse heb ik nogal wat kritiek gehad. Ik zou de populariteit van liedjes onder 11-13 jarigen niet af kunnen lezen aan Spotify statistieken. Gelukkig ben ik de moeilijkste niet: vandaag maak ik een analyse van de nieuwe KidsTop20 en neem daar Youtube en TikTok in mee.


Aantal video’s: belangrijkste statistiek op TikTok

Om de populariteit van een nummer te kunnen zien op TikTok moet je kijken naar het aantal video’s dat gemaakt wordt met een nummer. Vinden veel mensen je nummer en/of bijbehorend dansje tof dan maken ze er gegarandeerd een video bij. Daarom heb ik voor alle nummers in de huidige KidsTop20 het aantal video’s per nummer opgezocht en dat gedeeld door de release date. Dat zegt namelijk ook veel; bestaat je nummer langer dan is de kans natuurlijk groter dat er meer video’s bij gemaakt zijn.

analyse-kt20
Analyse kids top 20.pdf

Volwassen-muziek buiten beschouwing

In deze analyse van de KidsTop20 laat ik alle nummers die ook erg populair zijn onder volwassenen buiten beschouwing. Zij vertekenden de gemiddelden extreem, dat zorgde ervoor dat er weinig overbleef van de kindermuziek in de lijst die zeker thuis hoort in de KidsTop20.

Roxy Dekker hoort op 1

TikTok is het belangrijkste kanaal voor de doelgroep van de KidsTop20. Gezien de extreme populariteit van haar liedje zouze daarom op 1 moeten staan, of had daar de afgelopen weken een aantal keer moeten staan. Maar de afgelopen weken heeft Roxy 1 keer de top 5 gehaald (10 juni). Niet alleen op TikTok doet ze het heel goed: ook op Youtube, waar ze relatief weinig volgers heeft wordt ze veelvuldig gestreamd.

Zonder TikTok video’s hoog in de lijst

Het omgekeerde kan wel bij de KidsTop20: zonder enige vorm van populariteit op TikTok kan je de lijst inkomen. Zo staat Thimo van Haaren op plaats 4 en Eva Jaelle op plaats 7 (heeft de afgelopen weken meerdere malen de Top 5 gehaald). Beide artiesten staan met een nummer in de lijst waarbij geen video’s zijn gemaakt op TikTok. Hoe deze nummers zo hoog in de KidsTop20 terecht zijn gekomen? Het kan zijn dat er weinig gestemd wordt op de KidsTop20 waardoor campagne voeren voor meer stemmen effectief kan zijn. Of er wordt weinig gedaan met de stemmen. Ik ga komende week bij de AvroTros de stemmingen van afgelopen jaar opvragen en hoop dat ze bereid zijn om deze te delen voor een betere analyse.

De stemlijst in: 1 criterium

Ondertussen is er ook een nieuwe stemlijst, daar hebben een aantal oud JSF kandidaten een plek gekregen. Niet omdat hun muziek op dit moment erg populair is, maar omdat ze ooit hebben meegedaan aan het Junior Song Festival
Thamia - Drie Out (118 maandelijkse luisteraars, 1 TikTok video)
DubbelZ ft. Ceder - Met Mij (787 maandelijkse luisteraars, 0 TikTok video’s)
Max Mies - Headphones and U (2560 maandelijkse luisteraars, 2 TikTok video’s)
Belangrijke noot: ik heb niets tegen deze acts en niets tegen de deelnemers van het Junior Song Festival. Ik gun iedereen een podium. Maar de AvroTros gunt artiesten die muziek maken voor kinderen bijna nooit een podium.

Volgende week: Kijkcijfers vs. Artiesten

Ondertussen heb ik de kijkcijfers van het afgelopen jaar opgevraagd - daar ben ik erg van geschrokken. Maar ik zag ook een aantal lichtpuntjes waarmee ik een aantal goede aanbevelingen kan doen om het programma te verbeteren. Tipje van de sluier? Diversere artiesten laten langskomen.

  • Blijwin
  • Blog
  • TikTok maakt gehak van KidsTop20: Roxy Dekker hoort op 1