Op 1 in de KidsTop 20? Bijna onmogelijk... Tenzij je ooit hebt meegedaan aan het Junior Song Festival

Geschreven door Kids-DJ Edwin op

In een maand tijd werd mijn duet met Bella Ballon (Lekker Mezelf) bijna 100.000 keer gestreamd. Toch werd deze niet opgenomen in de stemlijst van de KidsTop20. Volgens de redactie omdat zij zich richten op de bovenbouw van de basisschool. Na een grondige analyse van alle top 5’s van het afgelopen jaar kan ik concluderen dat de KidsTop20 op geen enkele manier aansluit bij hun doelgroep. Heeft de AvroTros echt geen idee wat er leeft, hebben ze oogkleppen op… of heeft de AvroTros met de KidsTop20 vooral een podium voor zichzelf gebouwd?


47 lijsten lang stond een JSF-act op 1, van de 53 lijsten

Dat het Junior Song Festival acts produceert, die kinderen aanspreekt dat zul je mij niet horen betwisten. La Festa van Luna is wat mij betreft één van de beste kids-hits van de afgelopen jaren. Dat ze hier 31 keer mee boven aan stond in een lijst voor kinderen is wat mij betreft niet meer dan terecht. Er is alleen één probleem: Als Kinder-DJ die ook veel voor groepen 7/8 werkt weet ik één ding zeker: Luna is niet populair bij deze doelgroep. Waar de kinderen uit groep 3 tot en met 5 luidkeels meeschreeuwen met La Festa blijft het bij de bovenbouw oorverdovend stil. Acts die het afgelopen jaar wel extreem populair waren bij deze doelgroep (Antoon, Flemming, Claude, Harry Styles) stonden welgeteld nul keer op 1.
Analyse top 5 Kids Top 20

Claude en Flemming: de absolute top onder pre-pubers

Volgens de hitlijst van de AvroTros schreeuwen pre-pubers harder bij La Festa dan bij Automatisch of Ladada… dat heb ik nergens in Nederland gezien. In een steekproef met een open vraag (welke 5 liedjes vond je kind het afgelopen jaar het leukst) onder ouders van groep 7 en 8’ers op Facebook werden Claude, Antoon en Flemming het vaakst genoemd. Niet zomaar het vaakst, zij waren het afgelopen jaar de absolute nummers 1, 2 en 3 bij 11-13 jarigen. In de KidsTop20 stonden zij 0 keer op 1. Claude was wel 14 keer in de top 5 te vinden, Flemming tien keer… Antoon niet.

Presentatrice Stefania: de lijst ingeduwd

Met 35 top-5 noteringen en 5 top-1 posities is Stefania volgens de AvroTros bijna net zo populair als Luna. Toch worden haar liedjes nooit aangevraagd bij mijn disco’s en tijdens muziekquizzen worden haar liedjes steevast niet geraden. Niet bij kleuters, niet bij de middenbouw en ook niet bij bovenbouwers. Zelfs bij de steekproeven op Facebook komt ze in geen enkel geval naar boven. Bij een basisschoolbrede steekproef waarbij kinderen 3 liedjes mochten kiezen uit 14 voorgeselecteerde liedjes werd die van haar 0 keer gekozen. Wie werden er wel gekozen? Flemming (23%), Claude (17%) en Luna (14%).
Steekproef populaire kinderartiesten

Kinderen voor Kinderen niet op 1 tijdens Koningsspelen

In de week van de Koningsspelen (22 April) stond Kinderen voor Kinderen niet op 1. Terwijl bijna alle kinderen luid en wild stonden te ZiggZaggen op de Nederlandse schoolpleinen keken de stemmers van de KidsTop20 de andere kant op? Dit was voor mij het moment dat ik begon te twijfelen aan het stemproces en of er eigenlijk wel iets met de stemmen gedaan wordt. Volgens de KidsTop20 waren dit de populairste liedjes in die week:

  1. Luna - Mysterie
  2. Stefania - B.E.D.A.N.K.T.
  3. Kinderen voor Kinderen - ZiggZagg
  4. Flemming - Paracetamollen
  5. Claude - Ladada

Als het een top 5 is die zich richt op bovenbouwers dan hadden de nummers 3, 4 en 5 die week de top 3 gevormd, al waag ik te betwijfelen of ZiggZagg echt zo populair is onder bovenbouwers; de meeste groepen 8 die ik tegenkom oefenen het dansje en liedje niet met hun klas.

Niet welkom in de stemlijst

Of er iets gedaan wordt met de stemmen of niet, dat weet ik niet. Feit is wel dat er niet op je gestemd kan worden als je niet in de stemlijst staat. Nadat ik bijna 100.000 streams had op mijn nummer Lekker Mezelf werd ik afgewezen door de redactie voor de stemlijst: het is een liedje voor kinderen en niet gelieerd aan het JSF.

Zonder luisteraars de stemlijst in

Het afgelopen jaar gebeurde het meerdere keren dat muziek die nog niet werd gestreamd op Spotify al de stemlijst in kwam. Zo stond Thimo van Haaren (ex-JSF) met minder dan 1000 luisteraars op zijn nieuwe nummer in de stemlijst. En op dit moment kun je al meer dan 2 weken stemmen op het nummer ‘Mooi Zoals Je Bent’ van KidzzFamily. Deze artiest heeft 42 maandelijkse luisteraars op Spotify en het liedje is de duizend streams nog niet gepasseerd, het is duidelijk muziek voor kinderen… Waarom het in de stemlijst staat? Het is een samenwerking met Thamia, een oud deelnemer van het JSF.
Kidz Family in KidsTop20

Stop, AvroTros/NPO, dat is voor iedereen beter

Wat mij betreft moet de huidige opzet van de lijst stoppen. Ga je richten op alle kinderen van de basisschool (of skip het woord ‘kids’). Maak een relevante lijst waarbij ook kinderartiesten, die niet uit je eigen stal komen een kans maken om vermeld te worden in de lijst. De huidige opzet is niet eerlijk naar artiesten, het is niet eerlijk naar het publiek en het enige dat je doet is je eigen programma irrelevant maken. Het is ongeloofwaardig om je eigen acts zo vaak in je eigen lijst te zetten. Het is trouwens ook niet netjes naar de meidengroepen Unity (51.000 maandelijkse luisteraars) en Infinity (27.000 maandelijkse luisteraard) die nu al weken afwisselend op 1 worden gezet. Je geeft zo’n groep een volledig vertekend zelfbeeld. Ja het is een topprestatie, en ja geef die meiden een groot podium. Maar zet ze niet op 1 omdat ze toevallig uit je stal komen. Geef ze een podium waarbij ze voelen waar ze staan en waarbij ze kunnen groeien naar iets groters dan de stal waar ze uit komen.
Analyse Kidstop20 per artiest

Impact van een slecht samengestelde lijst

Wat de impact van een slecht samengestelde lijst is? Met name dat je je zelf irrelevant maakt. Omdat de kijkers zich niet herkennen zijn de kijkcijfers van het programma laag. En toch, ondanks de lage kijkcijfers (minder dan 10.000 kijkers per aflevering) heeft de lijst grote impact. Er wordt mee geschermd door bookers en mensen in de media. Zij printen de lijst en stellen op basis daarvan hun blad of programma samen. Hiermee beïnvloedt de AvroTros niet alleen mijn agenda (die voller zou kunnen staan met grote podia) maar ook die van bookers en evenement-organisatoren: zij denken werkelijk de populairste kinderact van het moment te boeken terwijl de waarheid daar ver vandaan ligt. En de artiesten die op 1 worden gezet? Die gaan geloven in een vertekend wereldbeeld. Verlies, Verlies, Verlies.

Verantwoording cijfers

Voor deze periode heb ik alle top 5's van 22 juni 2022 tot en met 23 juni 2023 geanalyseerd.

  • Blijwin
  • Blog
  • Op 1 in de KidsTop 20? Bijna onmogelijk... Tenzij je ooit hebt meegedaan aan het Junior Song Festival