Met 999 streams in de KidsTop20

Geschreven door Kinder-DJ Edwin op

Wekelijks analyseer ik de luistercijfers van de liedjes in de KidsTop20 (+ de liedjes die ook in de stemlijst horen maar genegeerd worden door de redactie aldaar). In deze blog schrijf ik over de grootste afwijkingen.


Makkelijker om stemmen te krijgen dan YouTube-streams.

Vorige week verbaasde ik me over 'Reden' van Boaz Tooren. Het nummer van deze onbekende artiest had op dat moment 247 streams op YouTube, en met 1443 maandelijkse luisteraars is het de allerkleinste in deze lijst. Wat bewijst Boaz? Het is makkelijker om stemmen te krijgen in de KidsTop20 dan om streams te krijgen op YouTube. Deze week komt hij de KidsTop20 binnen met minder dan 1000 streams. Wat bewijst AvroTros? Dat je in de stemlijst terechtkomt door bevriend te zijn met de redactie (de videoclip van Boaz is opgenomen door Jannes van Fource, het Junior Song Festival). Saillant detail: Jannes is de ex van presentatrice Stefania.
kidstop20-analyse-29juli

ZiggZagg veruit grootste kinderhit van 2023

Ondanks dat ZiggZagg al weken uit de KidsTop20 is verwijderd, heb ik hem vorige week wel meegenomen in de meting, waardoor ik nu met cijfers onderbouwde dingen kan zeggen over ZiggZagg. Het is met afstand de grootste kinderhit op Spotify en YouTube. In vier maanden tijd haalde ZiggZagg 3,5 miljoen streams op Spotify, bijna een miljoen per maand. Je ziet wel dat de groei afvlakt; afgelopen week kwamen er 'slechts' 100.000 streams bij. Dat is trouwens wel het dubbele van wat de top 3 van de KidsTop20 bij elkaar haalt: Good Vibes 20 duizend, Unity 12 duizend, Infinity 9 duizend.

Nieuwe top 10

Deze week heb ik het gemiddelde genomen van de groeicijfers en dan kom je op de volgende top 10:

  1. Roxy Dekker - Anne Fleur Vakantie (5)
  2. Kalvijn - Koekje met je moeder (x)
  3. Bankzitters - Offline beschikbaar (9)
  4. Kinderen voor Kinderen - ZiggZagg (x)
  5. Lisanne Dijkstra - Vreemde Eend (x)
  6. K3 - Fata Morgana (14)
  7. Sleeq - Lakens (15)
  8. Luan Bellinga - Zwaartekracht (7)
  9. Luna - Mysterie (4)
  10. Kinderen voor Kinderen - Vakantie in de tuin (11)

Tussen de haakjes zie je de positie van de liedjes in de KidsTop20. De liedjes met een 'x' staan niet in (de stemlijst van) de KidsTop20

Verschuivingen in mijn top 5

Zoals vorige week aangekondigd zorgt de toevoeging van ‘Koekje met je moeder’ voor een verschuiving, deze komt binnen op 2. Ook duwt ZiggZagg het liedje van Lisanne Dijkstra iets omlaag, maar die blijft zeker in de Top 5.

Bonus: 20.000 maandelijkse JSF luisteraars

Omdat ik wilde weten hoe ‘Good Vibes’ (JSF dit jaar) zich verhoudt tot ‘Living in the Moment’ (JSF vorig jaar) heb ik deze ook meegenomen in de wekelijkse analyse. En wat blijkt? Beide liedjes kregen er afgelopen week ca. 20.000 streams bij op Spotify. De komende weken blijf ik beide liedjes analyseren om te kijken of ze zich zo tot elkaar blijven verhouden.

Over Blijwin

Blijwin is de bekendste Kinder-DJ van Nederland en weet precies wat er leeft bij kinderen als het gaat om muziek. Wekelijks doet hij een analyse van de KidsTop20 omdat er weinig van lijkt te kloppen en het wel erg interessant is welke muziek populair is bij kinderen. De NPO biedt op dit moment geen platform hiervoor en ook geen platform voor nieuwe kindermuziek die niet gerelateerd is aan de NPO zelf. Blijwin scoorde eerder dit jaar een hit ('Lekker mezelf', duet met Bella Ballon) en haalde daarmee bijna 100.000 streams. Na herhaaldelijk aandringen gaf de AvroTros aan dat zij louter bekende artiesten en hun eigen kinderartiesten een platform willen geven.

top3top6

Andere blogs over de KidsTop20