Eendelijk stemmen op Vreemde Eend maar wat is eigenlijk de grootste vakantie hit?

Geschreven door Kids-DJ Edwin op

Elke week presenteer ik de 5 populairste kinderhits van dit moment. Dit doe ik door een grondige analyse van de KidsTop20, aangevuld met de nodige aanvullingen. Zonder mijn aanvullingen zouden 3 van de 5 liedjes niet eens in de lijst staan. Helaas brengt deze week weinig nieuws: de top 5 is ongewijzigd ten opzichte van vorige week.


Eindelijk Stemmen op "Vreemde Eend"

De redactie van de KidsTop20 is eindelijk uit haar zomerslaap ontwaakt, althans een beetje. Eindelijk hebben ze de vreemdste eend van Nederland toegevoegd: Lisanne Dijkstra. Helaas is dit wel weken te laat, waardoor het nummer zijn grootste hoogtepunt al heeft gehad. Desondanks blijft het nummer populair en staat het in mijn statistieken op een mooie 5e plek. Dit is indrukwekkend voor een nummer dat geen podium krijgt van de NPO.

De Allerkleinste Stijgt naar Plek 12

Ik twijfel al weken of de stemmen daadwerkelijk invloed hebben. Ik ben er sterk van overtuigd dat zo weinig kinderen zich vertegenwoordigd voelen door de huidige vorm van de KidsTop20, dat alleen de grootste JSF-fans van Nederland nog stemmen op de lijst. Deze week gebeurt er iets opmerkelijks: Boaz Tooren stijgt in de KidsTop20 van plek 18 naar plek 12. Met 7700 streams op Spotify en 1200 streams op Youtube is het de kleinste van alle nummers die ik monitor voor mijn wekelijkse muziekanalyse. Zouden er meer mensen op hem stemmen dan er daadwerkelijk naar hem luisteren? Op Spotify hebben alle andere liedjes meer streams, en op Youtube heeft alleen "Thijmen’s Nog Even Vrij" met 1200 streams even weinig. "Nog Even Vrij" had trouwens de laagste groei-index afgelopen week, maar staat nog steeds in de stemlijst. Is dat omdat er een voormalige JSF-deelnemer in de videoclip meespeelt, of denkt de redactie echt dat dit een populair kindernummer is? Ik hoop dat het nummer volgende week niet binnenkomt in de KidsTop20.

kidstop20-analyse-5aug

Nog Steeds Geen "Koekje met je Moeder"

Op dit moment is "Koekje met je Moeder" van Kalvijn tijdens mijn shows de absolute nummer 1. Ik kan slechts raden waarom dit nummer niet in aanmerking komt voor de KidsTop20. Op welk feestje ik ook ben, zodra ik dit nummer aanzet, wordt er luidkeels meegezongen. Dit is, samen met Anne-Fleur Vakantie, dé zomervakantie-hit onder kinderen.

Over Zomervakantie Gesproken...

Luan Bellinga gaat hard met zijn nieuwe nummer "Zomervakantie". Het zou me niet verbazen als het nummer volgende week in mijn analyse in de top 5 belandt. Op alle platforms (TikTok, Spotify, Youtube) laat het nummer een enorme groei zien. Luan Bellinga's nummer kwam anderhalve week na "Vakantie in de Tuin" uit en presteert op alle platforms veel beter dan zijn vakantie-concurrent van "Kinderen voor Kinderen". "Vakantie in de Tuin" behoort trouwens niet tot de top 5 meest gestreamde liedjes van "Kinderen voor Kinderen" op dit moment. Daardoor kan ik de Spotify-statistieken ervan niet op mijn telefoon checken. Een liedje dat al lange tijd geen groei meer vertoont en permanent met zomervakantie mag gaan is "B.E.D.A.N.K.T.". Dat zou mij ook een hoop typ-irritatie schelen ;)
kvk-top5
Andere liedjes van kinderen voor kinderen scoren op dit moment beter dan Vakantie in de tuin

Nieuwe top 10

Deze week heb ik het gemiddelde genomen van de groeicijfers en dan kom je op de volgende top 10:

NummerDeze WeekVorige Week
1.Roxy Dekker - Anne Fleur Vakantie (4)Roxy Dekker - Anne Fleur Vakantie (5)
2.Kalvijn - Koekje met je moeder (x)Kalvijn - Koekje met je moeder (x)
3.Bankzitters - Offline beschikbaar (9)Bankzitters - Offline beschikbaar (9)
4.Kinderen voor Kinderen - ZiggZagg (x)Kinderen voor Kinderen - ZiggZagg (x)
5.Lisanne Dijkstra - Vreemde Eend (x)Lisanne Dijkstra - Vreemde Eend (x)
6.K3 - Fata Morgana (19)K3 - Fata Morgana (14)
7.Luan Bellinga - Zwaartekracht (16)Sleeq - Lakens (15)
8.Luna - Mysterie (5)Luan Bellinga - Zwaartekracht (7)
9.Sleeq - Lakens (verdwenen)Luna - Mysterie (4)
10.Kinderen voor Kinderen - Vakantie in de tuin (7)Kinderen voor Kinderen - Vakantie in de tuin (11)

Opvallende Statistieken

  • Stefania haalt maar 1000 nieuwe streams op Youtube (+1%) en stijgt 6 posities (van 19 naar 13).
  • "Anne-Fleur Vakantie" (+607) en "Koekje met je Moeder" (+3000) hadden de meeste nieuwe video’s op TikTok.
  • "Koekje met je Moeder" (+111.000), "ZiggZagg" (+100.000) en "Vreemde Eend" (+84.000) zijn de grootste groeiers op Youtube.
  • "ZiggZagg" (-15) en "B.E.D.A.N.K.T." (-44) krimpen op TikTok. Dit gebeurt vaker bij oudere liedjes: kinderen verwijderen video’s (of worden van TikTok verwijderd). Er worden te weinig nieuwe video’s met de liedjes gemaakt om dat te compenseren.
  • "Anne-Fleur Vakantie" (+609.983), "Koekje met je Moeder" (+318.215) en "Offline Beschikbaar" (+203.054) zijn de grootste groeiers op Spotify.
  • Alle drie de liedjes uit de top 3 van de KidsTop20 scoren op bijna elke statistiek onder de mediaan

Wat is de mediaan?

De mediaan is het middelste cijfer in een lijst van getallen. Als je de getallen van klein naar groot zet, is de mediaan het cijfer dat precies in het midden staat. Het helpt ons te begrijpen welk cijfer ongeveer in het midden van alle andere cijfers staat.

Over Blijwin

Blijwin is de bekendste Kinder-DJ van Nederland en weet precies wat er leeft bij kinderen als het gaat om muziek. Wekelijks doet hij een analyse van de KidsTop20 omdat er weinig van lijkt te kloppen en het wel erg interessant is welke muziek populair is bij kinderen. De NPO biedt op dit moment geen platform hiervoor en ook geen platform voor nieuwe kindermuziek die niet gerelateerd is aan de NPO zelf. Blijwin scoorde eerder dit jaar een hit ('Lekker mezelf', duet met Bella Ballon) en haalde daarmee bijna 100.000 streams. Na herhaaldelijk aandringen gaf de AvroTros aan dat zij louter bekende artiesten en hun eigen kinderartiesten een platform willen geven.

Andere blogs over de KidsTop20

  • Blijwin
  • Blog
  • Eendelijk stemmen op Vreemde Eend maar wat is eigenlijk de grootste vakantie hit?